Un român trebuie să muncească 2 zile non-stop ca să câştige cât un parlamentar într-o oră

Un român ar trebui să muncească două zile non-stop ca să câştige cât un parlamentar într-o oră. Altfel spus, o săptămână de lucru, plus ore suplimentare, pentru a ajunge la venitul pe care un deputat sau senator îl obţine pentru o oră de lucru.

Totul luând în calcul doar indemnizaţia şi suma forfetară pe care o primesc aleşii, fără a pune la socoteală banii de cazare, transport sau deconturile la telefon, care variază de la o lună la alta.Pe lângă acestea, parlamentarii şi-au mai asigurat un beneficiu la bătrâneţe.

De la 1 august, sute de foşti parlamentari au început să îşi încaseze pensiile speciale, care pornesc de la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat şi ajung la 3.100 de lei pentru cei cu două mandate, şi chiar la 4.600 de lei pentru cei cu trei. Asta în condiţiile în care pensia minimă garantă în România se ridică la 89,93 euro.

În medie, luând în calcul doar indemnizaţia fixă lunară (5000 lei, respectiv 1.113 euro) şi suma forfetară, de asemenea lunară, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, care valorează nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută (12000 – 13000 lei), venitul anual al unui parlamentar român, exceptând bonusurile de funcţie, ajunge la 48.500 de euro.

Dacă ne uităm la cât muncesc aleşii, în medie şase ore pe zi, patru zile pe săptămână, nouă luni pe an, un calcul simplu ne arată că fiecare oră le aduce în buzunar câte 56 de euro.

La pol opus se situează cei care încasează salariul minim pe economie (205 euro) plătiţi cu 1,3 euro pe oră.

Ceea ce înseamnă că aceştia ar trebui să lucreze 43 de ore non-stop ca să câştige banii pe care un parlamentar îi ia doar pe o oră de muncă.

Asta în condiţiile în care cetăţenii cu salariul minim pe economie muncesc 1.760 de ore pe an, dublu faţă de un parlamentar care înregistrează, în medie, 864 de ore lucrate.

Raluca Pancu, Gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *