Planurile lui Donald Trump pentru primele 100 de zile ale mandatului (Video)

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a făcut planul pentru primele 100 de zile după preluarea funcţiei. În primul rând, va retrage SUA din Parteneriatul Economic Transpacific. Alte măsuri vizează producţia de energie sau impunerea de restricţii pentru foştii angajaţi guvernamentali.

Deşi nu a avut o conferinţă de presă din luna iulie, preşedintele ales, Donald Trump, şi-a prezentat planul primelor 100 de zile, într-un video pe youtube.

Donald Trump: „Voi emite o notificare de retragere din Parteneriatul Transpacific, care este un potenţial dezastru pentru ţara noastră. În schimb, vom negocia tratate comerciale bilaterale şi corecte ce vor readuce locurile de muncă şi industria pe teritoriul american.”

Parteneriatul Transpacific este un acord comercial între 12 state ce reprezintă 40% din economia lumii, agreat în 2015, dar încă neratificat de ţările participante. Mai mulţi lideri din Asia au criticat anunţul, iar premierul australian a spus că ia în calcul continuarea parteneriatului fără SUA. Unii analişti spun că locul rămas vacant prin retragerea SUA ar putea fi completat de China.

Darren Sinden, analist: „În loc să arunce la gunoi 7 ani de negocieri şi muncă, poate va încerca să renegocieze termenii acordului pentru a obţine ceea ce el consideră o înţelegere avantajoasă pentru SUA.”

Alte măsuri anunţate de Donald Trump pentru primele 100 de zile în funcţie includ eliminarea multor restricţii din industria energetică, în special în cea a combustibililor fosili, anchetarea posibilelor abuzuri din programele de viză care, spune Trump, subminează şansele muncitorilor americani şi interdicţia foştilor angajaţi guvernamentali de a lucra în instituţii de lobby în primii 5 ani după demisie.

Preşedintele ales ar vrea să-şi vadă şi prietenii aproape. Într-un mesaj pe Twitter, Trump şi-a exprimat dorinţa de a-l vedea pe Nigel Farage, liderul UKIP, în funcţia de ambasador la Washington.

Pentru guvernul de la Londra, subiectul nici nu merită deschis.

David Davis,ministru pentru Brexit: „Avem un ambasador foarte bun, Kim Darroch, aflată acum la post şi care va rămâne acolo mulţi ani de acum încolo.”

Faptul că Donald Trump alege să se exprime pe internet şi nu în presa tradiţională nu pare să fie întâmplător. Luni i-a primit la New York pe directorii şi principalii prezentatori de la 5 mari posturi de televiziune, printre care CNN, NBC şi CBS. Au fost discuţii private, dar, potrivit unor participanţi citaţi de presa americană, Trump i-a criticat pe jurnaliştii respectivelor posturi pentru maniera negativă în care l-au prezentat în timpul campaniei şi după alegeri.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *