Premierul Ungariei acuză România că interzice folosirea simbolurilor etnice maghiare

Premierul maghiar Viktor Orban acuză România că interzice folosirea simbolurilor etnice maghiare și duce o „campanie” împotriva liderilor etnici. Diplomaţilor maghiari le-a fost interzis accesul de Ministrul de Externe ungar la recepţia de Ziua Naţională a României de la Budapesta, amintește B1 TV.

Într-un discurs susținut cu ocazia unei sesiuni plenare a Conferinței Permanente Ungare de la Budapesta, Viktor Orban a afirmat că regretă faptul că alte state din regiune nu au atins așteptările privind promovarea drepturilor minorităților după aderarea la UE.

Premierul maghiar a acuzat țara noastră că restricționează folosirea simbolurilor etnice maghiare și duce o „campanie” împotriva liderilor etnici „sub pretextul luptei anticorupție”.

Declarațiile lui Orban vin în contextul în care Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, nu le-a permis diplomaţilor maghiari să ia parte la recepția dată de Ambasada Română la Budapesta. Jurnaliştii au solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Comerțului Exterior de la Budapesta să confirme dacă a fost emis un astfel de ordin şi dacă s-a luat în considerare impactul asupra relaţiilor cu România.

„Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat să participare la sărbătorile naţionale romăneşti”, se arată într-un comunicat al Ministerului. Peter Szijjarto a informat parlamentarii unguri în două ocazii cu privire la această interdicţie.

Pe de altă, nici la parada militară de la Bucureşti, cei din UDMR și Partidul Civic Maghiar din Covasna nu au venit.

Reprezentanţii celor două formaţiuni au spus că 1 Decembrie ar trebui sa fie zi de doliu pentru comunitatea maghiară.

curierulnational.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *