Organizația Națiunilor Unite analizează problematica ce vizează roboții autonomi ca arme letale

Organizația Națiunilor Unite a decis ca începând cu anul 2017 să analizeze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental problematica ce vizează roboții autonomi ca arme letale, scriu thetechnews.com și recode.net.

Cu prilejul Convenției internaționale privind armele convenționale, desfășurată la Geneva, reprezentanții celor 123 de state participante au votat vineri pentru constituirea în 2017 a grupului de experți interguvernamentali care să analizeze această chestiune a roboților autonomi letali ce pot selecta ținte fără controlul de la distanță al operatorilor umani.

Acest demers ar putea duce ulterior la o interzicere la nivel internațional a folosirii acestor mașinării autonome de ucis, conform Human Rights Watch. ”Reuniunea guvernamentală de la Geneva a făcut un pas important spre stoparea dezvoltării roboților ucigași, însă nu este timp de pierdut”, a spus cu acest prilej Steve Goos, director pentru arme în cadrul organizației Human Rights Watch și unul dintre cofondatorii campaniei ”Opriți Roboții Ucigași”, conform hrw.org.

Lideri ai companiilor de tehnologia informației din Silicon Valley (California, în SUA), printre care Steve Wozniak și Elon Musk, și-au exprimat anterior îngrijorarea privind dezvoltarea roboților ucigași. Musk și Wozniak au semnat anul trecut o scrisoare în care cereau ONU să abordeze această chestiune, cerând totodată interzicerea producerii armelor autonome letale.

Printre cei circa 1.000 de semnatari ai scrisorii s-au mai numărat astrofizicianul Stephen Hawking, cercetătorul în știința calculatoarelor de la Universitatea din California, Berkeley — Stuart Russel, directorul pentru cercetare al Google Peter Norvig și directorul general al .

Liviu Tatu, Anda Badea – agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *