Franţa: Angajaţii au dreptul legal să nu mai răspundă la e-mailurile de serviciu în afara programului de lucru

De două zile, în Franţa, angajaţii au dreptul legal să nu mai răspundă la e-mailurile de serviciu în afara programului de lucru. Noul an a adus acolo legea dreptului la deconectare, prin care s-a dorit ca angajaţii să nu mai lucreze până la epuizare.

De la 1 ianuarie 2017, companiile din Franţa cu mai mult de 50 de angajaţi trebuie să stabilească un interval orar în care oamenii NU sunt obligaţi să răspundă la e-mailuri.

Numeroase studii au arătat că angajaţii părăsesc biroul, dar munca lor continuă şi acasă. Telefoanele inteligente îi ţin în permanenţă conectaţi la e-mailul de serviciu. Lucru care îi stresează şi le afectează viaţa personală. Ba mai mult, îşi rup din timpul liber pentru a îndeplini sarcini de serviciu şi nimeni nu-i plăteşte suplimentar pentru asta.

Se presupune că în momentul în care eşti la muncă îţi faci munca, când eşti acasă eşti acasă. Probabil că de la acest considerent au plecat legiuitorii francezi când au dat această lege, dar de la a le interzice prin lege acest lucru mie mi se pare un pic cam mult. Va dura o perioadă până când angajaţii se vor obişnui. E o inovaţie pe piaţa muncii, trebuie văzut ce impact va avea, a declarat Gabriel Chicioreanu, specialist în Resurse Umane.

Românii recunosc că nici munca lor nu se termină în momentul în care pleacă de la birou.

În opinia psihologilor, oamenii care rămân conectaţi în permanenţă cu locul de muncă nu se mai pot relaxa.

Omul simte nevoia să vadă despre ce e vorba, simte că este de datoria lui. Este un angajat stresat dacă nu poate să spună stop, dacă nu are graniţe sănătoase între locul de muncă şi timpul lui liber, acasă, familie, prieteni, explicaă psihologul Andrada Tache.

Legea care tocmai a intrat în vigoare în Franţa le surâde şi angajaţilor din ţara noastră.

Francezii au una dintre cele mai scurte săptămâni de muncă din spaţiul comunitar: lucrează 35 de ore.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *