BRD Groupe Societe Generale, obligată să restituie unei familii suma de 13.000 de euro reprezentând comisionul de administrare

Banca a fost obligată de Judecătoria Cluj-Napoca să restituie reclamanţilor suma de aproximativ 13.000 de euro.
Av. Cuculis: Comisionul de gestiune sau – redenumit – de administrare, cât şi comisionul de acordare al BRD, considerate clauze abuzive, iar tot ce s-a încasat în baza lor s-a restituit alături de dobânda legală.
Decizia instanţei nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Foto via © Shutterstock.com

Magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au considerat drept abuzive clauzele impuse într-un contract de împrumut de către BRD Groupe Societe Generale SA, obligând banca să restituie familiei împrumutate aproximativ 13.000 de euro, reprezentând comisionul de gestiune sau – redenumit – de administrare, cât şi comisionul de acordare al BRD.

„Decizia judecătorilor va fi folosită pentru anularea executării silite începute”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

„Epopeea clauzelor abuzive începută acum 7 ani pare departe de a fi rezolvată. Instanţele de judecată constată zilnic, în toată ţara, practici comerciale abuzive în raport de relaţia băncilor cu clienţii acestora. Ce este mai îngrijorător şi trebuie menţionat se referă la faptul că instanţele, în repetate rânduri şi în mod definitiv, au stabilit că implicit cei care au semnat acte adiţionale la vestita ordonanţă 50/2010 au clauze în acele noi contracte ce s-ar fi presupus că sunt curăţate de clauzele abuzive folosite în trecut”, a completat avocatul.

Ce a stabilit instanţa?

Instanţa a dispus eliminarea comisionului de acordare şi comisionului de gestiune lunară, comision raportat la soldul creditului cu obligarea băncii la restituirea acestor sume către împrumutaţi.

„ Admite în parte cererea formulată de reclamanţii (…) , în contradictoriu cu pârâta SC Groupe Societe Generale SA, constată nulitatea absolută a clauzelor contractuale din Contractul de credit bancar nr. 756761/30.07.2008 cuprinse în art. 8 pct. 1 şi 3, respectiv în art. 4 din actul adiţional nr.1/28.12.2010. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor suma de 1224 euro echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii – reprezentând comision de acordare, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestei sume de la data plăţii şi până la data restituirii efective a sumei arătate. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor suma de 4916,79 euro echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii – reprezentând comision de gestiune/administrare, precum şi a sumei de 6841,53 lei reprezentând dobânda legală aferentă calculată de la data plăţii şi până la data de 10.03.2016, urmând ca dobânda legală să se calculeze în continuare până la data restituirii efective a sumei arătate. Respinge ca neîntemeiate pretenţiile reclamanţilor în rest. Respinge ca neîntemeiată cererea reclamanţilor de acordare a cheltuielilor de judecată. Ia act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicarea prezenţei sentinţe civile. Cererea de apel se depune la Judecătoria Cluj Napoca. Pronunţată în şedinţa publică, azi 16.12.2016”, se arată în sentinţa dată în dosarul 2385/211/2016.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat comisionul de administrare dintr-un contract al BCR
Tot în decembrie, Curtea de Apel Bucureşti a declarat abuzivă o clauză dintr-un contract de credit referitoare la comisionul de administrare şi dobânda curentă. Potrivit avocatnet.ro, prin soluţia definitivă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în Dosarul 8427/301/2013, s-a constatat caracterul abuziv al clauzei referitoare la comisionul de administrare şi dobânda curentă dintr-un contract de credit ipotecar încheiat cu BCR.

În respectivul contract de credit, banca a impus consumatorului o clauză privind variaţia dobânzii curente în funcţie de dobânda de referinţă variabilă care se afişează la sediile băncii respective. În urma soluţiei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, respectiva clauză a fost declarată abuzivă, potrivit prevederilor Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, şi lipsită de efecte juridice.

Afrodita Cicovschi – Curierulnational.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *