Finlanda a devenit prima țară din Europa care va plăti șomerilor un venit garantat de 560 de euro pe lună

Finlanda a devenit prima țară din Europa care va plăti șomerilor un venit garantat de 560 de euro pe lună, într-un experiment social unic prin care speră să reducă birocrația, sărăcia și și să stimuleze angajările, relatează The Guardian.

Programul experimental, de care vor beneficia 2.000 de persoane alese aleatoriu, se va derula pe parcursul a doi ani, începând de la ianuarie, a declarat Olii Kangas, reprezentant al agenției guvernamentale KELA, responsabilă cu beneficiile sociale, scrie News.ro.

Persoanele selectate vor primi lunar 560 de euro, de care se vor folosi după cum vor dori. Suma va fi dedusă din oricare alte beneficii de care beneficiază deja.

Venitul mediu în sectorul privat finlandez este de 3.500 de euro pe lună, potrivit datelor oficiale.

Kangas a spus că ideea programului este eliminarea temerilor existente în rândul șomerilor, că vor pierde niște drepturi dacă se angajează. El a adăugat că persoanele selectate vor continua să primească cele 560 de euro chiar și după ce primesc un loc de muncă.

Un șomer poate refuza în prezent un loc de muncă cu salariu mic, sau o slujbă temporară, de teamă că beneficiile sale financiare primite în cadrul sistemului de asigurări sociale generos și complex din Finlanda vor fi reduse drastic.

”Este foarte interesant să vedem cum se vor comporta oamenii. Acest program îi va determina să experimenteze cu îndrăzneală diferite tipuri de slujbe? Ori vor deveni mai leneși, știind că vor avea un venit de bază fără să facă nimic?, a spus Kangas.

Rata șomajului din Finlanda, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, era în noiembrie de 8,1%, circa 213.000 de persoane neavând un loc de muncă, nivel similar cu anul precedent.

Profit.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *