Legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti nu poate fi aplicată

De luni ar fi trebuit să găsim în marile magazine 51% produse alimentare autohtone. Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce această obligaţie pentru hipermarketuri.

Lipsesc însă în continuare normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii. Răspunsul autorităţilor a venit cu greu: „Se lucrează!”, ne-a transmis ministrul Agriculturii.

Ca să poată fi aplicată, legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti are nevoie de clarificări. Esenţială este definirea lanţului scurt de aprovizionare. Ar trebui precizate distanţele de la care să provină produsele în stare proaspată şi intervalul maxim în care să ajungă la magazine.

Recomandare pe aceeași temăSenat: Marii comercianți, obligați să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51 la sută din producția românească

Sunt vizate anumite categorii de produse alimentare: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Iar obligaţia de a respecta procentul de 51% alimente provenite pe lanţul scurt revine comercianţilor cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat pentru TVR că, deocamdată, se lucrează la normele de aplicare. Iar luni acestea ar trebui să fie deja creionate.

Principalii contestatari ai legii sunt retailerii. Într-un comunicat de la sfârşitul anului trecut, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale susţinea că întreaga lege trebuie revizuită cât mai repede, pentru că nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a bulversat piaţa.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat anul trecut că România riscă sancţiuni dacă nu renunţă la procentul de 51%.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *