Cererea Romgaz de finanțare a centralei Iernut a fost aprobată de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei a aprobat cererea de finanțare depusă de SNGN Romgaz S.A. Mediaș prin care compania solicita finanțarea noii centrale de la Iernut prin Planul Național de Investiții.

Romgaz Medias – Sediul central. Foto © Mediasinfo.ro

În comunicatul transmis de Romgaz pe Bursa de Valori București, se arată:

Societatea Naţională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. anunţă comunicarea de către Ministerul Energiei în data de 18 ianuarie 2017 cu privire la aprobarea Cererii de finanţare pentru investiţia „Ciclu combinat cu turbine pe gaz„, depusă în vederea atragerii de fonduri pentru investiţii finanţate din Planul Naţional de Investiţii.

Dosarul Cererii de finanţare a fost depus în contextul încheierii, cu asocierea formată din DURO FELGUERA SA. şi S.C. ROMELECTRO S.A., a contractului de achiziţie publică nr.13384/31 octombrie 2016, având ca obiect executarea proiectului la cheie „Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iemut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.

În perioada următoare se va derula procesul de negociere între S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. şi Ministerul Energiei cu privire la clauzele Contractului de finanţare pentru investiţia „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” şi Graficul cererilor de rambursare (care include sumele estimative de rambursat si data depunerii cererilor de rambursare).

Reamintim faptul că lucrările de realizare a investițiilor la centrala Iernut au fost aprobate de acționarii Romgaz încă din ianuarie 2015, când s-a aprobat demararea proiectului de dezvoltare a CTE Iernut din cadrul Sucursalei de Producţie Energie Electrică Iernut în structura juridică “asociere în participaţiune/ joint venture”. Astfel, în ianuarie 2015 acționarii Romgaz au aprobat achiziția de servicii de consultanță juridică, asistenţă şi/sau de reprezentare a companiei pentru derularea proiectului.

Recomandarea editoruluiÎn ce constă modernizarea / retehnologizarea centralei SPEE Iernut

Contractul de asociere în participațiune a fost atribuit abia în data de 31 octombrie 2016, asocierii formate din compania spaniolă DURO FELGUERA S.A. și compania românească S.C. ROMELECTRO S.A..

Ulterior anunțului de atribuire, în urma unor informații din presa străină referitoare la compania DURO FELGUERA S.A. potrivit cărora compania este acuzată de dare de mită, oficialii Romgaz declarau:

„criteriul de selecție aplicat ofertanților calificați și având oferte tehnice conforme cu cerințele caietului de sarcini, a fost cel mai bun raport calitate-preț”

subliniind că membrii comisiei de evaluare a Romgaz nu au avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalăre de bani și dare de mită.

Lucrările efective la centrala Iernut sunt estimate să înceapă în iunie-iulie 2017, conform estimărilor directorului general al Grupului Romelectro, Cristian Secoşan.

SNGN Romgaz SA Mediaș a preluat centrala de la Iernut în anul 2013, în contul unei datorii de 653 milioane de lei pe care Electrocentrale București o avea față de Romgaz.

Loredana Bențan

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *