Lege privind violenţa în familie în Rusia: Agresiunea nu se pedepseşte dacă e săvârşită prima oară

O lege privind violenţa în familie, iniţiată de deputaţii ruşi şi promulgată de preşedintele Putin, stârneşte controverse aprinse. De fapt, agresiunea nu se pedepseşte dacă e săvârşită prima dată.

Natalia Tunikova a trecut printr-o experienţă înspăimântătoare. În urma unei certe, aparent banale, concubinul ei a vrut să o arunce pe geam de la etajul 16. Simţind că viaţa îi este pusă în pericol, a ripostat cu ce a avut la îndemână. A luat cuţitul de bucătărie şi l-a înjunghiat.

Natalia Tunikova, victimă a agresiunii domestice: „Evident că eu am procedat aşa neintenţionat. Nici nu îmi dau seama cum s-a întâmplat. Probabil că a fost instinctul de apărare. Am înţeles atunci că voia să mă ucidă, iar eu m-am apărat”.

Natalia este judecată în stare de libertate pentru tentativă de omor. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă 10 ani de închisoare.

Natalia Tunikova, victimă a agresiunii domestice: „Dacă voi primi încă o pedeapsă, înseamnă că nu am pătimit destul. Oricum eu eram o victimă, acum trebuie să sufăr din nou”.

Potrivit unui recent sondaj realizat în Rusia, 20 % dintre cei intervievaţi spun că este în regulă să îşi lovească uneori soţia, soţul sau copii. În 75 % din cazurile de violenţă domestică, victime au fost femeile.

Potrivit noii legi, agresorii pot scăpa doar cu amendă sau cu muncă în folosul comunităţii. Pot fi traşi la răspundere penală doar dacă agresiunea este comisă a doua oară.

Este primul miting de protest autorizat după ce preşedintele Vladimir Putin a promulgat legea care dezincriminează violenţa în familie. Practic, bărbatul poate să îşi bată soţia, chiar şi copilul prima oară, fără să fie sancţionat dur de justiţia rusă.

Deputaţii care au iniţiat controversata lege susţin că au corectat doar o anomalie în legislaţia rusă. Nu era echitabil – spun ei – ca autorii de violenţe domestice să fie urmăriţi penal, în timp ce violenţele comise în afara cercului familial să fie sancţionate pe baza dreptului civil. Cei care au ieşit în stradă spun că legea îi menajează pe agresori.

Marina, participant acţiune protest: „Înainte, poliţia spunea: – intervenim doar dacă vrea să te omoare -. Acum, cu noua lege, chiar că vor avea motive să nu vină”.

Avocaţii sunt copleşiţi de numărul mare de plângeri.

Mari Davtyan, avocat: „Nu vorbim despre o palmă dată dojenitor. La mine vin femei care au fost sugrumate, au fost înecate, acte care pot fi calificate drept agresiuni. Oamenii apelează la noi abia atunci când viaţa le este pusă în pericol”.

În Rusia, statistica arată că 40 % dintre agresiunile deosebit de grave se petrec în familie.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *