3 martie – Ziua mondială a vieții sălbatice

În fiecare an, la 3 martie, începând cu 2014, se marchează Ziua mondială a vieții sălbatice.

Ziua mondială a vieții sălbatice este sărbătorită în 2017, sub tema: ”Ascultați vocile tinere!”, potrivit wildlifeday.org. Aproape un sfert din populația Terrei are vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, astfel încât trebuie depuse eforturi importante pentru a încuraja tinerii, ca viitori lideri și factori de decizie, de a acționa atât local cât și global în vederea protejării vieții sălbatice aflate în pericol. Angajarea și responsabilizarea tinerilor reprezintă două obiective extrem de importante pe agenda Organizației Națiunilor Unite, acestea fiind atinse prin intermediul programelor de tineret ale diverselor organizații ale sistemului ONU, precum trimisul special privind tineretul al Secretarului General al ONU.

Ziua mondială a vieții sălbatice din acest an încurajează tineretul din întreaga lume să devină o echipă puternică în vederea abordării amenințărilor majore îndreptate împotriva faunei sălbatice, inclusiv asupra schimbării habitatelor, a exploatărilor excesive sau a traficului ilicit.

Adunarea Generală a ONU a stabilit la 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, ca data de 3 martie să devină Ziua mondială a vieții sălbatice, potrivit www.un.org. În rezoluția sa, Adunarea Generală a reafirmat valoarea naturii sălbatice și contribuția sa la nivel ecologic, genetic, social, economic, științific, educațional, cultural, recreativ sau estetic, al dezvoltării durabile și bunăstării oamenilor.

Data de 3 martie reprezintă ziua adoptării în 1973 a Convenției privind comerțul cu specii de floră și faună sălbatică aflate în pericol — CITES, fiind un tratat multilateral ce are ca scop protecția plantelor și animalelor aflate în pericol și asigurarea că activitățile de comercializare a acestora nu pune în pericol supraviețuirea speciilor. Conform prevederilor acesteia, comerțul cu specii de floră și faună sălbatică (aproximativ 35.000 de specii de animale și plante sălbatice) este reglementat printr-un sistem de permise și certificate, care asigură controlul acestor operațiuni, se arată pe www.ecomagazin.ro. România a aderat la CITES în 1994.

În perioada 3-14 martie 2013 au avut loc, la Bangkok, lucrările CITES, prilej cu care s-au aniversat 40 de ani de la adoptarea Convenției. Subiectele abordate au fost legate de combaterea pescuitului excesiv, a exploatării forestiere ilegale și a crimelor aduse faunei sălbatice. În septembrie 2016, membrii CITES s-au adunat la Johannesburg, în Africa de Sud, la cea de-a 17-a reuniune a Conferinței părților (COP17). Cu acest prilej a fost adoptată prima rezoluție CITES privind „Angajamentul tinerilor”, un apel pentru o mai mare implicare și responsabilizare a tinerilor în problemele privind conservarea, se arată pe wildlifeday.org.

Prima ediției a Zilei mondiale a vieții sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014, fiind marcată de evenimente speciale în țări precum: Bangladesh, Belgia, Camerun, Canada, China, Germania, Grecia, India, Kenya, Malawi, Mongolia, Noua Zeelandă, Oman, Pakistan, Peru, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Elveția, Thailanda, Togo, Marea Britanie, SUA, Vietnam și Zimbabwe, se arată pe site-ul cites.org.

Tema din 2015 a fost ”Este timpul să acționăm împotriva crimei asupra faunei și florei sălbatice!”. Potrivit cifrelor publicate la acea dată de către CITES, ratele globale ale braconajului elefanților a rămas neschimbat în 2014, comparativ cu 2013, depășind însă ratele naturale de creștere a populației elefanților, ceea ce însemna o scădere continuă a numărului de elefanți în general. Cele mai multe acte de braconaj asupra rinocerilor, respectiv 94%, au loc în Africa de Sud, unde încă există cele mai mari populații de rinoceri.

În 2016 ziua a fost marcată sub titlul ”Viitorul vieții sălbatice se află în mâinile noastre”, elefanții africani și cei asiatici aflându-se în centrul unei campanii globale de oprire a dispariției celor mai mari mamifere de pe Pământ.

Pe baza acestor rațiuni, toate statele membre ale sistemului Națiunilor Unite, precum și alte organizații internaționale, societatea civilă, organizații non-guvernamentale, dar și simpli cetățeni, sunt invitate să observe și să se implice în această sărbătoare globală a vieții sălbatice. Totodată, comunitățile locale pot avea un rol pozitiv în oprirea comerțului ilegal cu floră sau faună sălbatică. Totodată, secretariatul CITES în colaborare cu alte organizații ONU facilitează implementarea la nivel global a Zilei mondiale a vieții sălbatice.

Cu 182 de state membre, CITES reprezintă unul dintre cele mai importante organisme mondiale în ceea ce privește conservarea biodiversității prin reglementarea comerțului cu floră și faună sălbatice aflate în pericol. Sărbătorirea acestei zile la 3 martie, reprezintă totodată gradul de conștientizare a naturii sălbatice, dar și de recunoaștere a rolului important pe care îl are CITES: oferă certitudinea că schimburile comerciale internaționale nu amenință supraviețuirea speciilor.

Irina Andreea Cristea, Cristian Anghelache – agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *